Loading...

Týchto 8 rád vám pomôže vyhnúť sa prechladnutiu

Home / novinky / Týchto 8 rád vám pomôže vyhnúť sa prechladnutiu

Zimné počasie, striedanie teplejších a mrazivých dní,  so sebou prináša aj riziko prechladnutia. V našom článku sa dozviete, čo je jeho najčastejšími príčinami a ako mu predchádzať.

Ako útočí prechladnutie?

Vírusy, ktoré sa rýchlo šíria z človeka na človeka útočia na ľudský organizmus najčastejšie v zimnom období. Nakaziť sa môžeme vdychnutím malých kvapôčok s ich obsahom. Tieto sa dostávajú do ovzdušia kýchaním, kašľom a rozprávaním chorého. Nakaziť sa môžete aj dotýkaním kontaminovaných vecí, akými môžu byť, napr. vreckovky nakazenej osoby, kľučky dverí, vodovodné kohútiky,  zábradlia, telefóny, klávesnice počítačov. Ak sa potom dotknete nosa, očí či úst, vírusy sa dostanú aj do vášho tela.

Príznaky prechladnutia sa môžu objaviť v priebehu 10 až 12 hodín od infekcie a najčastejšia sa prejavia ako:

  • nádcha,
  • kýchanie,
  • bolesť alebo podráždenie hrdla,
  • kašeľ,
  • zvýšená teplota.

Existuje niekoľko rád, ako sa vyhýbať prechladnutiu. Postupne si predstavíme jednotlivé možnosti, veríme, že medzi nimi nájdete tie, vďaka ktorým zostanete zdraví .

1.Otužujte

Tí z vás, ktorí naberú odvahu a vystavia svoje telo sem tam aj chladu, si zvýšia imunitu, odbúrajú stres, prekrvia svoje telo a posilnia svoju vôľu. Otužovanie zlepší termoreguláciu tela, vďaka čomu budete lepšie znášať chlad, ale aj horúce letné počasie.

2. Hýbte sa

Športom ku zdraviu, staré známe a napriek tomu u mnohých podceňované. Pritom nemusíte lámať rekordy v športových disciplínach. Vášmu zdraviu prospejú aj polhodinové prechádzky na čerstvom vzduchu.

3. Vetrajte

Aj keď je vonku zima a mráz, treba naše vykurované miestnosti vyvetrať. Robte tak nárazovo, aspoň trikrát denne, otvorte okná dokorán a nechajte vyvetrať cca 5 minút.

4. Dodržiavajte pitný režim a vyvážený jedálniček

Pestrá a vyvážená strava plná vitamínov by mala byť samozrejmosťou. Dajte si namiesto obľúbenej čokoládovej tyčinky sladké kiwi alebo sa osviežte mandarinkou či grepom. V súčasnosti sú obľúbené aj rôzne smoothie nápoje, pri ich výrobe sa fantázii medze nekladú a vy si určite namixujete taký, ktorý sa stane vašim obľúbeným. Ovocia aj zeleniny sú plné obchody, netreba čakať v dlhých radoch, ako kedysi, tak to využite.
Nezabúdajte vypiť denne aspoň 2 litre tekutín, najlepšia je čistá neperlivá voda, či nesladené čaje.

5. Dbajte na hygienu

Často si umývajte ruky, ak nemáte prístup k mydlu a vode, použite antibakteriálny gél na ruky. Používajte jednorazové vreckovky. Ak už kašlete či kýchate, neohrozujte ostatných, zakryte si ústa vreckovkou a tú potom vyhoďte a  ruky si poriadne umyte.
Pravidelne čistite a dezinfikujte frekventované plochy, najmä kľučky dverí, zábradlia, klávesnicu počítača a myš a aj vodovodné kohútiky.

6. Ak sa dá, vyhýbajte sa preplneným uzavretým priestorom

Nie vždy sa to dá, napr. ak do práce cestujete hromadnou dopravou. Ak už sa takýmto miestam nedá vyhnúť, dbajte na zvýšenú hygienu rúk po ich opustení.

7. Navštívte lekáreň

Sortiment lekární v prípade podpory imunity je naozaj pestý. Zakúpiť si môžete produkty s obsahom echinacey, hlivy, vitamínu C a Zinku, či si vybrať zo širokej palety multivitamínov. V našich lekárňach nájdete odborníkov, ktorí vám s výberom radi poradia a preberú s vami účinky jednotlivých produktov.

A keď vás už nejaké tie vírusy predsa len premôžu, je dobré čím skôr začať s terapiou. V lekárňach nájdete výrobky, ktoré uvoľnia váš upchatý nos a zmiernia zvýšenú teplotu (napr. rôzne horúce nápoje (hot drink), tabletky s efedrínom, čaje pri nachladnutí, nosné spreje a kvapky, morskú vodu a prípravky na inhalovanie.

Pre tých, ktorí trpia alergiou na chlad máme pripravené antihistaminiká.

Neváhajte sa nás v prípade potreby obrátiť, spoločne určite nájdeme vhodné riešenie.

NÁJSŤ LEKÁREŇ V MOJOM OKOLÍ >

8. Myslite na ostatných

Ak ste chorí, zostaňte doma aspoň pár dní. Nebuďte šíriteľmi vírusov. Liečte sa dostupnými vitamínmi, pite veľa tekutín a oddychujte. Ak by sa váš stav zhoršoval, bezodkladne vyhľadajte lekára.

Share this: