Loading...

Hazardovať s hypertenziou sa nevypláca

Home / novinky / Hazardovať s hypertenziou sa nevypláca

Vysoký krvný tlak je civilizačné ochorenie, ktorým dnes trpí približne 40% dospelých mužov a žien. Na rozdiel od predpovede počasia je teda „tlaková výš“ v lekárskom nárečí predzvesťou nejednej komplikácie. Vysoký krvný tlak nebolí, resp. v okamihu, keď bolieť začne, väčšinou to znamená, že ste ho už nejaký čas ignorovali a začínajú sa prejavovať jeho dôsledky.

„Vo co gou“

Krvný tlak je tlak, ktorý krv vyvíja na steny ciev. Vzniká pri sťahoch srdcových komôr, najväčší je v aorte a vo väčších tepnách. Systolický tlak zodpovedá tlaku krvi v tepnách počas sťahu komôr. Vzniká vtedy, keď sa srdce sťahuje a pumpuje krv do artérií. Diastolický tlak zodpovedá tlaku v tepnách počas diastoly, teda plnenia komôr krvou. Diastolický tlak nastáva, keď srdce ochabne. Optimálne hodnoty oboch tlakov sa čiastočne líšia v závislosti od pohlavia a veku, za normálne sa však u zdravých dospelých jedincov považujú hodnoty 140/90 mmHg. Pokiaľ sa váš organizmus neriadi Asimovými zákonmi robotiky (nie ste robot), je jemná oscilácia okolo týchto hodnôt smerom dole či hore počas 24 hodinového cyklu bežná. Hodnoty krvného tlaku bežne vykazujú jemné kolísanie v závislosti od toho, či práve spíte, pracujete, sedíte pri priamom prenose zo zasadnutia parlamentu alebo sladkej telenovele. Problémy nastávajú, ak sa hodnoty tlaku začnú meniť smerom nahor o niečo dramatickejšie…

Tichý zabijak

Takúto nežnú prezývku si hypertenzia pred časom vyslúžila. „Tichý“ preto, lebo ak netrpíte obsedantno-kompulzívnou poruchou, ktorá vás núti merať si tlak šesťkrát za deň, ľahko jeho príznaky prehliadnete a všimnete si ho možno až v okamihu, keď sa o vás začne pokúšať infarkt alebo mozgová porážka (preto zabijak). Vo všeobecnosti sa za vysoký krvný tlak považujú namerané hodnoty vyššie ako 160/95 mmHg. Keď vám takúto hodnotu „vytáčkomer“ nameria jednorazovo a nepociťujete pri tom tlak v hrudnom koši, dokáže sa s tým organizmus vysporiadať. Horšie je, ak sa nad hodnotou normálu udržujete dlhodobo, alebo zvýšené hodnoty tlaku zaznamenávate počas kratšieho obdobia čoraz častejšie.

Na tieto príznaky si dávajte pozor:

* Bolesť hlavy
* Závrate
* Hučanie v ušiach
* Krvácanie z nosa
* Opuchnuté členky
* Poruchy videnia
* Dýchavičnosť

Ako ho poraziť

Jediný spôsob, ako spoľahlivo detekovať vysoký krvný tlak, je jeho pravidelné meranie. Nikto z vás nechce robiť hypochondra, čo namiesto bižutérie nosí tlakomer. Ak však na sebe dlhodobo pozorujete niektorý z uvedených príznakov typických pre hypertenziu a máte náročný životný štýl charakterizovaný vysokým pracovným nasadením, komplikovanými vzťahmi, nedostatkom spánku kompenzovaného početnými šálkami kávy a cigaretami, potom je pravidelné meranie krvného tlaku doslova žiaduce. A tu sa už dostávame aj k otázkam liečby či prevencie. Hypertenzia je ochorenie. Preto jej liečba patrí do rúk lekára, ktorý sa Hippokratovi upísal prísahou, že vám aj na takúto „sprostosť“ predpíše vhodný liek. Ruku v ruke s medikamentóznou liečbou však kráča tiež potreba prehodnotiť svoj životný štýl. K nemu patrí pravidelný pohyb, dostatok spánku a vhodne zvolená strava. Zo športov sa Hypertenziakom odporúčajú tzv. dynamické športy, pri ktorých je telo konštantne zaťažené a nevyplavuje sa pri nich jednorazovo príliš veľké množstvo adrenalínu. Zjednodušene povedané, zabudnite na bungeejumping a sústreďte sa na plávanie, turistiku či bicyklovanie. K vhodným pohybovým disciplínam patria tiež joga a tanec. Do jedálnička sa odporúča zaradiť cibuľu, cesnak, pohánku, zeler, červenú repu, grapefruity, jablká, banány, obilniny, orechy a ryby. Čokoládu môžete tiež, ale len tú s vysokým obsahom kakaa. K zakázaným požívatinám patria káva, alkohol, čierny čaj, cukor, soľ a nasýtené tuky. Voľnopredajné prípravky, ktoré podporujú stabilizáciu krvného tlaku, vám radi odporučíme v našich lekárňach.

Smiem prosiť?

Že čo??? No predsa jeden mrštný tlakomer! S jeho výberom vám, samozrejme, v našich lekárňach radi poradíme. S tlakomerom je to totiž presne ako so svadobnými obrúčkami. Musí vám padnúť ako uliaty. Málokto si pri jeho kúpe napríklad uvedomuje, že ho bude ovládať jednou rukou. Vhodné sú preto typy s jednoduchým ovládaním, veľkými tlačidlami a dobre čitateľným displejom. Garanciu presnosti merania zasa predstavujú výrobky, ktoré prešli klinickými testami v laboratóriu. Konkrétne tlakomery vám takisto radi odporučíme v našich lekárňach.

Share this: