Loading...

Prvá pomoc pri trávení

Home / novinky / Prvá pomoc pri trávení

Tak sa nám to opäť blíži. Čas vianočný, čas bezuzdného labužníctva a obžerstva, kedy aj tí najskalnejší podľahnú vôni rezníka v trojobale, pomastia si črevká majonézovým šalátikom a osladia si život krabicou vianočného pečiva. A všetko sa to deje akosi prirodzene, s lakonickým a odzbrojujúcim ospravedlnením: Veď sú predsa Vianoce! Vyhovárať vám to nebudeme. Naopak, skôr sa vás pokúsime pripraviť na to, ako čo najskôr upokojiť žalúdok a črevá a vrátiť trávenie do normálu.

Po výdatnej štedrej večeri či prvosviatočnom obede budete mať zrejme nutkanie zaujať statickú horizontálnu polohu na gauči s miskou orieškov na doťuknutie a odhodlaním, že jediný pohyb, ktorý v nasledujúcich hodinách budete vykonávať, bude pozvoľné rozširovanie a zužovanie sietnice pri sledovaní rozprávok. Dôrazne vás varujeme: nerobte to. Vaše telo práve teraz pravdepodobne zažíva niečo ako hyperglykemický šok a kým sa vám všetka tá glukóza vstrebe do obehu, chvíľu to potrvá. Horizontálna poloha nie je na trávenie vhodná. Aby mohli žalúdočné šťavy plniť účel, na ktoré boli dizajnované, treba sa udržiavať vo vertikálnej polohe. Žalúdok tak bude pracovať ako má a pocit naplnenosti odozneje skôr. Trávenie môžete podporiť aj pohárikom digestiva, malým množstvom zásaditej minerálky, sódy bikarbóny alebo mätového čaju. Z ovocia zase na trávanie blahodárne vplýva ananas, ktorý obsahuje bromelín a napomáha rozkladaniu jednotlivých zložiek potravy. A úplne najlepšie urobíte, keď pôjdete všetkým susedom z ulice zaspievať pod okná koledy alebo sa prejdete na polnočnú.

Keď to nejde…

Ďalším častým príznakom toho, že ste svojmu tráviacemu traktu dali zabrať, môže byť plynnatosť a zápcha. V oboch prípadoch sa vyskytuje častejšie u žien, ako u mužov. Každopádne, brucho ako vzdušný balón bude nepríjemný pre obe pohlavia a ich bezprostredné okolie rovnako. Predísť im môžete už pri vyváraní lahôdok, keď do pokrmov pridáte možno trochu netradičné, ale z gurmánskeho a prevenčného hľadiska predsa len zaujímavé koreniny – rozmarín, rascu, šalviu alebo fenikel. Keď však etapu prevencie zmeškáte, môžete ešte vždy všetko zachrániť mätovým, feniklovým, rascovým čajom alebo odvarom z horca žltého. Z voľnopredajných liekov vám podobnú službu splní napr. Espumisan alebo Pancreolan forte. Zápcha tiež patrí k stavom, ktorý nikomu na dobrej nálade nepridá. Dobre fungujúce črevá sa jednoducho majú vyprázdňovať pravidelne. V povianočnej kóme však môžu trochu zlenivieť. Vtedy je vhodné podporiť ich činnosť konzumáciou sušeného ovocia, pitím čaju zo senného listu alebo (pri obzvlášť silnej zápche) siahnuť po preháňadle. Spoľahlivý účinok s načasovaním, na ktoré sa môžete spoľahnúť, má napr. Gutalax.

Všetko začína v ústach

A nemá to nič spoločné s dentálnou hygienou, skôr s kultúrou stravovania. Pre zdravé trávenie je totiž dôležité nie len to, čo jete, ale aj ako to jete. Malé a dôkladne požuvané sústa sú najlepšou prevenciou proti žalúdočným kŕčom, plynnatosti aj zápche. Ak by ste sa v tréningu na vianočné hodovanie však predsa len chceli poistiť, zastavte sa u nás v lekárni. A nezabudnite, že v našich lekárňach nájdete nielen veľké množstvo vitamínových a výživových doplnkov, ale aj mimoriadne pestrý výber vianočných darčekov pre všetkých členov rodiny.

Zaujímavosť

Ak pochádzate zo Záhoria, potom určite poznáte oficiálne neuznanú diagnózu ČEMER. Východniari ani Stredoslováci nepochopia, táto populárna diagnóza prežíva len na záhoráckom pomedzí. Podľa historických prameňov ide o „chorobu“ spôsobenú konzumáciou nadmerného množstva potravy alebo potravy skonzumovanej s veľkou chuťou. V 18. storočí sa nazýval tiež „uhorská choroba“ a prejavoval sa opuchmi na chrbte alebo zápästí, nevoľnosťou žalúdka a malátnosťou spôsobenou hrčkami zhustnutej krvi. Liečila sa masážou – roztieraním opuchov. Pri žalúdočnej nevoľnosti sa na brucho prikladala podložka s horiacou sviečkou, ktorá sa prikryla hrncom. Keď vzduch pod hrncom vyhorel, podtlak vtiahol kožu a premasíroval ju, išlo v podstate o jednu z prvých foriem bankovania. U dobytka sa čemer liečil odvarom z krtičníka.

Share this: