Loading...

Potiť sa či nepotiť?

Home / novinky / Potiť sa či nepotiť?

So zvyšujúcou sa teplotou prostredia sa na verejných priestranstvách začínajú objavovať elementy, ktoré pôsobia doslova ako humanoidné repelenty. Rozptyl ich pachu je extrémny, ničivosť smrtiaca. Dostaňte potenie pod kontrolu skôr, než sa stanete jedným z nich.

Potenie, alebo perspirácia, je totálne normálny proces, ktorým vám telo dáva najavo, že je nažive a nestali ste sa obeťou transformácie človeka na robota. Najčastejšie je reakciou organizmu na teplo, pohyb, stres, alebo spôsobom, akým sa telo vyrovnáva s trojitou porciou chilli. Objavuje sa tiež ako sprievodný jav pri hormonálnych zmenách, alebo keď bojujeme s horúčkou. Ak je ho však príliš, alebo nezvládneme kontrolu pachu, stávame sa najmä pre okolie „nepohodlnými“. Príroda to totiž zariadila tak, že svoj pach sme málokedy schopní vyhodnotiť sebakriticky a spoločenské konvencie nám zase nedovoľujú len tak niekomu do očí šplechnúť: prepáč, ale strašne smrdíš…

Pot nesmrdí

Pritom pot sám o sebe nemá čím smrdieť. Je to v podstate čistá tekutina, ktorá obsahuje vodu, soli a bielkoviny. Ak je potenie sprevádzané zápachom, je to zapríčinené premnožením baktérií v miestach s koncentráciou potných žliaz. A že ich máme neúrekom! Priemerné ľudské telo ich má vo výbave viac ako tri milióny. Tieto latentne neškodné baktérie sa živia potom a akonáhle začnú natrávený pot vylučovať, už to nevonia ani trochu pekne. Recept na to, ako tomu zabrániť, našťastie existuje a určite ste ho už všetci počuli. Volá sa antiperspirant a deodorant.

Antiperspirant alebo deodorant?

Pre tých, ktorých vlna osvety ešte nezastihla, antiperspirant a deodorant nie sú to isté. Antiperspirant obsahuje adstringenty, teda látky, ktoré vyvolajú v mieste aplikácie biochemickú reakciu s následným stiahnutím potných žliaz. V praxi to znamená, že vytvoria akúsi fyzickú zábranu, vďaka čomu sa v mieste aplikácie nepotíme vôbec, alebo porovnateľne menej. Vybrať si je naozaj z čoho. V našich lekárňach nájdete pestrú ponuku tuhých, guľôčkových, aerosolových aj krémových antiperspirantov. Tu už výber závisí od vašich osobných preferencií alebo citlivosti vašej pokožky. Citlivá pokožka môže napríklad horšie reagovať na antiperspirant s obsahom alkoholu alebo parfémovou zložkou. Ak s nadmerným potením problémy nemáte, alebo všeobecne patríte k šťastlivcom, ktorí sa potia menej, vystačíte si možno aj s deodorantom. Ten na rozdiel od antiperspirantu potenie nepotláča, ale má schopnosť vás zahaliť do jemného oblaku vône podľa vášho výberu.

Mýty a hoaxy

Sporadicky sa na internete ešte aj dnes dočítate, že používaním antiperspirantu sa už žien zvyšuje riziko rozvinutia rakoviny prsníka. Pôvod týchto bludov treba hľadať v minulom storočí a keďže dĺžka životnosti dezinformácií a poplašných správ na internete je neobmedzená, občas o ne možno zakopnete. A to aj napriek tomu, že sú už vedecky mnohonásobne vyvrátené. Dlhodobým sledovaním a testovaním pacientiek s diagnostikovanou rakovinou prsníka a porovnávaním ich výsledkov so zdravými ženami sa nepreukázal žiadny súvis medzi používaním antiperspirantov a rakovinovým ochorením. Ale ak by vám obavy predsa len nemali dávať spávať, radi vám u nás poradíme s výberom produktu s nulovým obsahom hlinitých solí a parabénov, prípadne vás odkážeme na 100 % produkty, akými sú napr. minerálne kryštály či šalviové preparáty.

Váš Lekárnik

Share this: