Loading...

Výživové doplnky na chudnutie. Ktoré vám pomôžu?

Home / novinky / Výživové doplnky na chudnutie. Ktoré vám pomôžu?

Vstúpili ste do nového roka v astrologickom znamení Veľryby a úspešne sa pregúľali až do Valentína? A kedy si chcete vstúpiť do svedomia? Až si vás veľkonočný zajačik pomýli s dinosaurím vajcom? Začnite chudnúť hneď. Ak nie pre krásu, tak pre zdravie určite. Nadváha škodí kĺbom, srdcu a trpia ňou aj ostatné vnútorné orgány. Výživové doplnky vám pomôžu v nábehovej fáze a ak nepodceníte prestavbu jedálnička a šport, účinky sa čoskoro dostavia.  

Spoliehať sa výhradne na zázračné „pirule“ by bolo krátkozraké a je to aj jedna z najčastejších začiatočníckych chýb. Tak ako dodnes nevieme vyrobiť zlato z popola, nevieme ani nechať vysublimovať kilogramy na počkanie. Výživové doplnky nepremenia tuk na svalovú hmotu ani neznížia množstvo prijatých kalórií bez vášho pričinenia. A nie sú všetky ani úplne bez rizika. Prezrite si typológiu najbežnejších výživových doplnkov, ktoré sľubujú pomoc pri chudnutí, výsledky ich testovania a zistite, ktorým z nich by ste sa mali vyhnúť.

Diétne kokteily

Ochota vymeniť naberačku za slamku je väčšinou prejavom veľkej odhodlanosti zbaviť sa nadbytočných kilogramov čo najrýchlejšie. A odborníci tvrdia, že sa to dá. Pri pokusoch vykazovali testované subjekty celkom slušné výsledky. V horizonte dvoch týždňov strácali v priemere od 500 g do 2 kg. Navyše si dozor konajúci dietológovia postrážili vhodnosť zloženia diétnych „šejkov“. Tie kvalitné obsahujú najmä proteíny, sú obohatené o dôležité živiny a vitamíny. Kvalita je pri prechode na tekutú stravu za účelom chudnutia dosť dôležitá. Diétny kokteil, zvlášť, ak vám má nahradiť kompletnú celodennú stravu, nekupujte od žiadneho podomového šmelinára. Spoľahnite sa na odporučenia svojho dietológa alebo sa príďte poradiť k nám. Dôležité je tiež vedieť, kedy s popíjaním skončiť a začať sa postupne vracať k tuhej strave. Nie ste predsa rastlina, dojča ani alkoholik. Tuhá strava je fajn a keď si uvedomíte, že existuje aj niečo iné ako domáca zabíjačka, budete hrýzť zodpovednejšie k vlastnému telu.

Odvodňovacie prípravky

Tak áno… aj voda čosi váži… A je aj pravda, že existujú ľudia, ktorí ju v dôsledku metabolických porúch majú tendenciu zadržiavať. Ale zasa sú aj takí, ktorí si naivne myslia, že keď sa vysušia ako vyzobaná slnečnica, urobia pre seba kus dobrého. No neurobia. Práve pri prípravkoch, ktoré sľubujú odvodnenie, nabádajú odborníci používať zdravý rozum a mať zmysel pre mieru. Pri masívnom odleve telesných tekutín môže prísť k zvýšeniu koncentrácie kyseliny močovej v organizme a naopak, ubudnúť vápnika. Vyrovnané vodohospodárstvo v procese vedomého odbúravania hmotnosti je rovnako dôležité, ako prehodnotenie stravovacích návykov a ochota začať sa hýbať.

Pomôcť si však môžete s prípravkami, ktoré prirodzene tlmia chuť do jedla. Obsahujú kofeín, extrakty z guarany alebo maté a dokážu povzbudiť metabolickú aktivitu. K ich konzumácii pristupujte obozretne, ak máte problémy s vysokým krvným tlakom. Mohli by vám spôsobiť závrate alebo podráždenosť.

Vyskúšate?

Chitosan

Cukor z tvrdej škrupiny krabov, homárov a kreviet by mal fungovať ako blokátor tukov. Štúdie tvrdia, že až taká sláva to nie je. Ale však vyskúšajte. Ak nemáte alergiu na mäkkýše.

Chromium Picolinate

Chróm premieňa jedlo na energiu, manažuje správne alokovanie sacharidov, tukov a bielkovín, znižuje chuť do jedla, urýchľuje spaľovanie kalórií. Neprepaľujte to s ním, ak máte problémy s obličkami a pečeňou.

CLA

Doplnok, ktorý obsahuje chemikáliu z kyseliny linolovej. Podľa odborníkov by jeho užívanie malo byť dobré na pálenie tukov a rýchlejší nástup pocitu nasýtenosti.

Extrakt zo zeleného čaju

Znižuje chuť do jedla, urýchľuje pálenie kalórií a celkovú látkovú výmenu. A niekedy vraj dokáže spôsobiť aj hnačku a nespavosť. Uvidíte.

Extrakt zo zelenej kávy

Populárny zázrak pri zvádzaní boja s kilogramami. Niektorí naň prisahajú, iní vyskúšali a aj rýchlo zabudli. Vedecká obec je tiež rezervovaná a doteraz sa k jeho účinnosti jednoznačne nevyjadrila.

L-Karnitín

Údajne jeden z najúčinnejších doplnkov stravy na chudnutie. Zlepšuje budovanie svalstva (ak cvičíte, pochopiteľne), urýchľuje metabolizmus a celkovo zlepšuje výsledky pri chudnutí.

Zázraky s. r. o.

Diétne kokteily, prírodné či medicínske doplnky výživy, tabletky na odvodnenie alebo blokátory tuku? Nepúšťajte sa do žiadnych nepremyslených hurá akcií. Radšej sa poraďte s dietológom a zastavte sa u nás v lekárni. Spoločne nájdeme výživový doplnok, ktorý bude pre vás bezpečný. A zároveň majte na pamäti, že žiaden z nich za vás celú prácu neurobí. Budete sa chcieť trochu posnažiť. To je totiž základný predpoklad k tomu, aby ste vo svojom úsilí uspeli. Prestať sa na chudnutie pozerať ako na niečo, čo „musím“ a začať o ňom uvažovať v kategórii „chcem“. Chcieť byť zdravý je vždy dobrý dôvod, prečo sa do toho zahryznúť a nepovoliť.

Váš Lekárnik

Share this: