Loading...

Jarná pleťovka

Home / novinky / Jarná pleťovka

O pleť sa treba starať celoročne, ale po zime zvlášť. Lebo do kapucne ani do šálu ju už neschováte. Platí to pre ženy aj pre mužov. Jarná starostlivosť o pleť je „must have“ bez ohľadu na to, aké vám nadelili hormóny.

V zime ste si možno vystačili s vazelínou a jelením lojom. Kľudne ich odložte do príručnej zásuvky pre prípad ekologickej katastrofy. Každopádne podľa štandardných očakávaní by sa na jar malo otepliť a to znamená odľahčiť organizmu na každej úrovni. Zhodiť baranicu, spodky, ubrať zo slaniny, pridať zeleniny. A pleti dopriať starostlivosť, ktorá sa k jari hodí.

Tovar síce dlhej, ale predsa spotreby

Krém nie je ani jogurt ani očné kvapky. A doba jeho spotreby má väčšinou iba povahu odporúčaní. Každopádne dermatológovia sa zhodujú na tom, že ak niečo zívalo na vašej poličke nepovšimnuté už dvojo Veľkých nocí, treba to odpratať do smetí. Zvlášť, ak by sa to malo dostať do blízkosti vašich pier alebo očí, kde je pokožka najcitlivejšia.

Píling

Jarný očistný rituál po zime zahŕňa rozlúčku s odumretými kožnými bunkami. Väčšina žien vie, že sa na to používa píling. Teraz sa to dozvedeli aj muži. Zbaviť sa vrstvy pokožky, ktorá je už natoľko mŕtva, že neplní žiadny úžitok a v podstate vás len špatí, je prvý krok jarnej prípravky. Ak máte citlivú pleť, môžete mu predsunúť ešte zopár minút naparovania nad kamilkami alebo tymianom. Otvoria sa vám lepšie póry. Potom naneste píling. Nemusí to byť žiadne perpetum mobile, stačí taký, ktorý dostanete kúpiť aj u nás v lekárni. Jemnou pílingovou masážou sa zbavíte zvyškov zimnej omietky a pripravíte pleť na absorbovanie účinných látok z ďalších prípravkov starostlivosti. Akože vážne. Lebo pílingom jarný rituál krásy len začína a zďaleka nekončí.

Maska

Po pílingu môže byť pleť zľahka neprirodzene začervenaná. Ak nechcete vyzerať ako korheľ, doprajte si očisťujúcu masku. Po pílingu budú póry kvalitne otvorené a maska vám z pokožky vysaje posledné zvyšky usadenej nečistoty. Navyše pleť príjemne upokojí a vráti jej prirodzený odtieň.

Hydratovať áno, ale nie na oleji

Hydratačné krémy s olejovou bázou patria do zimy. Dodajú jej dostatok vlhkosti a stimulujú ju k vytvoreniu prirodzenej ochrannej vrstvy, ktorá sa v zime veľmi zíde, keďže prechod z vykúreného priestoru do outdooru ju vystavuje extrémne stresujúcej situácii. S príchodom teplejších mesiacov, keď teplotné výkyvy medzi vonkajším a vnútorným prostredím už nie sú také veľké, olejová báza pokožku skôr zaťaží, zbytočne upcháva jej póry a vytvára tak dobrú živnú pôdu pre vyrážky. Ak chcete mať pleť sviežu ako prvosienka v tieni rozkvitnutej čerešne, prejdite na ľahký hydratačný krém. U nás v lekárni nájdete aj značky, ktoré majú v sortimente dve varianty toho istého krému. Jeden hutnejší, súci do zimnej výbavy a jeden „legére“, určený na teplejšie dni. Ak hľadáte ultimatívny hydratačný prostriedok, pýtajte sa po hydratačnej esencii alebo sére. Po zime jednoducho závlahy nikdy nie je príliš a riziko záplavy je nulové. Pleť absorbuje presne toľko, koľko bude potrebovať.

Pozor na jarné slnko!

Toto pre vás určite nebude novinka. Aspoň by nemala byť. Prvé jarné slnko je dosť silné na to, aby dokázalo pleť spáliť. A riziko je o to väčšie, že keď je vonku pekne, dobrovoľne tam zvykneme tráviť hodiny. Väčšina kvalitných krémov už má integrovaný ochranný SPF faktor. Hľadajte krémy s minimálnou hodnotou SPF 20, hoci dermatológovia tvrdia, že v ideálnom prípade by ste mali používať až 30-tku a aplikovať ju niekoľkokrát za deň. Dokonca aj vtedy, keď je zamračené.

Pomôžu aj vitamíny

Najmä vitamín C a lykopén. V prirodzenej podobe ich obsahujú napríklad paradajky, pomaranče a kivi, ale dostať ich aj v podobe výživových doplnkov. Céčko dokonca obsahujú aj niektoré krémy. Ak by ste potrebovali so zostavením jarného arzenálu poradiť, zastavte sa u nás v lekárni. Pomôžeme vám vytvoriť zostavu, po ktorej sa jari budete môcť ukázať na oči.

Váš Lekárnik

Share this: