Loading...

Preč s pigmentovými škvrnami

Home / novinky / Preč s pigmentovými škvrnami

Pobozkalo vás prvé jarné slnko a už vyzeráte ako leopard škvrnitý? Tak to ste buď v pokročilom štádiu zrelosti, tehotná, užívate hormonálnu antikoncepciu alebo veľa slniečka, následkom čoho vznikajú pigmentové škvrny. Dobrá správa je, že sa na ne väčšinou neumiera. Lepšia, že sa dajú vybieliť a úplne najlepšia, že keby sa vás aj držali ako atrament, dajú sa zamaskovať.

“Chybička se vloudí”

Ľudský organizmus je dokonalý vynález. Až kým sa niektorá súčiastka nepokazí, alebo neopotrebuje. A týka sa to aj pokožky. Fakt, že sa dokáže pri kontakte so slnečnými lúčmi sfarbiť, je vlastne jeden z účinných obranných mechanizmov, ktoré si telo vytvorilo v rámci evolúcie. Akonáhle začne na ňu pôsobiť UV žiarenie, začne telo chrliť melanín, ktorý prirodzene ochraňuje pokožku tak, že premieňa lúče na teplo. Múdro. Až do chvíle, keď sa odrazu vyskytne nejaký faktor, ktorý celý tento systém naruší. Bunky to zmätie a začnú produkovať ešte viac melanínu. V dôsledku tejto hyperaktivity vznikajú na pokožke tmavé zhluky, ktoré sa navonok tvária ako škvrny. Najčastejšie sa vedia usadiť na tvári, v dekolte, na ramenách a na rukách. „Trés chic“ to nie je, zvlášť, keď ich vekom začne pribúdať.

Niečo ako bielidlo

Tvorbu a výskyt pigmentových škvŕn je možné dostať pod kontrolu. Môžete absolvovať chemický píling alebo laserovú kúru. Účinok sa prejaví hneď, ako sa zahojíte, vyžaduje si však kooperáciu skúseného dermatológa s patričnou výbavičkou. Ľudovo najdostupnejší prostriedok sú depigmentačné krémy od prémiových značiek, ktoré nájdete aj u nás v lekárni. Depigmentačné krémy pôsobia aj ako „liek“, aj ako prevencia. Zázrak vybielenia dokážu uskutočniť vďaka účinným látkam, ktoré rozštiepia nadbytočný melanín, deportujú ho a zároveň potlačia jeho tvorbu. Ovplyvnenie tvorby pigmentu vyžaduje čas, preto je krémy potrebné aplikovať dlhodobejšie. Kým sa dostaví ich plnohodnotný účinok, pomôže vám maskovanie.

Maskuj ako profesionál

Farbičky dokážu zamaskovať akýkoľvek nedostatok. Treba len vedieť, aké zloženie a typ použiť. Bežný mejkap neobsahuje dostatok pigmentov, aby škvrny dokázal bezchybne prekryť a navyše, ak je ho veľa, vyzerá ako zle vyšmirgľovaná omietka. Oveľa lepší účinok dosiahnete s tyčinkovým, tekutým alebo krémovým korektorom. Dobrú službu vám preukážu aj BB a CC krémy, ktoré na pleti pôsobia prirodzenejšie ako ťažký mejkap a navyše obsahujú aj ochranný UV faktor. A ten je v prevenčnej fáze boja proti pigmentovým škvrnám kľúčový.

Treba spísať závet?

Milá poradňa. Mám pigmentové škvrny. Mám spísať závet? Ale ale, milá čitateľka. Tak zlé to hádam nebude. Z medicínskeho hľadiska nepredstavujú pigmentové škvrny žiadne extrémne riziko. Je však vhodné ich sledovať, najmä ak sú spôsobené nadmerným slnečným žiarením. Pri pravidelnej kontrole znamienok požiadajte teda aj o ich zbežnú kontrolu. Podobne ako šošovičky sa dokážu v niektorých prípadoch začať správať nekontrolovane. V každom prípade však nikdy neklesnite pod 30. Nie kíl, ale hodnotu ochranného faktoru vášho krému. Ak máte veľmi svetlú pokožku, je vašou minimálnou hranicou SPF 50. Najmä si však zapamätajte, že po dobrú radu bude lepšie prísť k nám, než ju hľadať na Modrom koníkovi. A okrem odborného poradenstva nájdete u nás aj široký výber kvalitných depigmentačných, BB i CC krémov.

Share this: