Loading...

Kozmetická záhrada

Home / novinky / Kozmetická záhrada

Pozývame vás na malú botanickú exkurziu do našej kozmetickej záhrady. Nájdete v nej množstvo exemplárov, vďaka ktorým budete po celý rok žiariť ako trojruža. Príroda je totiž jedna veľká samoobsluha s obrím sortimentom materiálu na krásnu pleť a pokožku. Stačí len vedieť, po ktorú bylinku sa vám vyplatí preskočiť cez plot.

Citlivá či namáhaná, suchá či mastná, unavená alebo s pokročilými prejavmi starnutia. Príroda pozná odpoveď na každý z týchto problémov. A rozumné kozmetické značky sa naučili zakomponovať ju do svojich produktov určených na starostlivosť o pleť a telovú pokožku. A niektoré dokonca tak významne, že na nich postavili celé produktové rady. Stačí mať len základný prehľad o účinných látkach, poznať ich správnu koncentráciu a nájsť si spomezdi dostupných výrobkov svojho favorita.

Vyživujúce oleje

Vyživujúce pleťové a telové oleje je strašne jednoduché si zamilovať. Dobre sa vstrebávajú a zanechávajú pokožku rozžiarenú, vláčnu a najmä vlhkú. Pretože nie voda, ale práve mastné kyseliny a ich primeraný obsah zodpovedajú za udržiavanie vlhkosti. Vysoký obsah mastných kyselín majú aj telové maslá a balzamy na pery, vďaka čomu zotrvávajú aj pri izbovej teplote v stave pevného skupenstva. Najčastejšie a spotrebiteľsky najobľúbenejšie sú napr. kakaové maslo, kokosový olej alebo sheabutter, ktoré patria do skupiny extra vyživujúcich substancií.

Zároveň však obsahujú účinné látky, ktoré dokážu vyhladiť jemné vrásky, šupiny či chrasty, udržať elasticitu a podporiť regeneráciu pokožky. Olivovému a arganovému oleju sa zasa pripisujú výrazné protizápalové a antikarcinogénne účinky. Oba oleje preukázateľne urýchľujú hojenie rán a jaziev. Pátrajte tiež po výrobkoch s vysokmým obsahom vitamínu E, ktorý okrem toho, že vás dokáže uchrániť pred UV žiarením, pôsobí aj proti starnutiu.

Čo pre nás dokážu urobiť?

  • Púštna ďatla má plody bohaté na esenciálne mastné kyseliny, proteíny a sacharidy, vďaka čomu pôsobí posilňujúco.
  • Chinínová kôra má posilňujúce a tonizujúce schopnosti.
  • Granátové jablko má antioxidačné a liftingové účinky.
  • Kopriva nachádza uplatnenie najmä vo vlasovej kozmetike, kde pôsobí proti seboree.
  • Ľan je jemná a vzdušná rastlina s vysokým obsahom viskóznej látky. Používa sa pri výrobe šampónov na objem, pružnosť a hebkosť.
  • Maslo cupuacu má vysoký obsah Omega-6 a Omega-9 mastných kyselín, ktoré udržiavajú pleť a pokožku hydratovanú.
  • Pivónia má vysoký obsah paeniflorinu, molekuly s upokojujúcim účinkom. Chráni pred voľnými radikálmi a zmierňuje pocity svrbenia.

Výťažky do tašky

Zo semien, plodov, jadierok, škrupín, lístkov či kvetov. Presne ako v “samoške”. Rastliny jednoducho dajú dokopy celú kozmetickú Mendelejevovu tabuľku účinných látok. Napríklad kozmetika s extraktom z harmančeka má protizápalové účinky a dokáže zmierniť podráždenie pokožky. Preto sa často používa vo výrobkoch určených pre nečistú pleť a v detskej kozmetike. Výťažky zo šípky zase pôsobia na pokožku vyhladzujúco a uvoľňujúco, skoro ako botox, ale bez rizika, že vám zdeformujú tvár do modelu “Dáda Veškrnová”. Ovocné kyseliny aké obsahuje napríklad divoká ruža, podporujú rast buniek, tvorbu kolagénu a kyseliny hyalurónovej a odstraňujú odumreté bunky. Okrem toho majú schopnosť pleť vybieliť a odstrániť pigmentové škrvny.

Fakt to ide z “nútra”

Pri pretlaku a sľuboch nikdy nestarnúcej tváre, ktoré sľubujú reklamy, nezabúdajte na to, že sa nestačí starať iba o zovňajšok. Ale aj o to, čo jeme a pijeme, či sa stránime cigariet, nadmerného slnenia, koľko spíme a aj s kým. Pretože nič tak neodráža naše vnútorné pocity, ako naša pleť. Možností, ktoré nám kozmetika s obsahom prírodných zložiek dokáže ponúknuť a hitparáda problémov, ktoré nám môže pomôcť vyriešiť, je neúrekom. Zastavte sa v našej lekárni a spoločne v našej botanickej kozmetickej záhrade natrháme kyticu priamo pre vás.

Váš Lekárnik

Share this: