Loading...

Plánujeme rodinu: 5. Ako sa uzdraviť počas tehotenstva

Home / novinky / Plánujeme rodinu: 5. Ako sa uzdraviť počas tehotenstva

Raňajšie nevoľnosti a pálenie záhy nemusia byť jedinými nepríjemnosťami, ktoré vás počas tehotenstva môžu stretnúť. V tomto výnimočnom období života nebudete v bezpečí ani pred bežnými ochoreniami, akými sú napríklad prechladnutie alebo črevné problémy. Dnes vám poradíme, ako sa s nimi vysporiadať čo najrýchlejšie a bez toho, že by ste bábätko ohrozili.


Prechladnutie a chrípka 

Medzi hlavné prejavy chrípky a prechladnutia patria bolesť hlavy, svalov a kĺbov, zvýšená telesná teplota, nádcha, kašeľ, únava, malátnosť a celková slabosť. V takomto prípade si budúca mamička najčastejšie kladie otázku, ako sa môže liečiť a čo môže na zmiernenie príznakov ochorenia užívať. Možete siahnuť po voľnopredajných prípravkoch bežne dostupných v lekárni, ale lekárnika treba upozorniť, že ste tehotná, pretože nie všetky prípravky sú vhodné. Pri kašli je lepšie siahnuť po sirupe než kvapkách (kvôli obsahu alkoholu), najlepšie na bylinnej báze, napr. s obsahom skorocelu. Nádchu môžete potlačiť pomocou spreja alebo kvapiek s morskou vodou. Na zvýšenú teplotu radíme užívať prípravky s obsahom paracetamolu, prípravky s obsahom kyseliny acetylsalicylovej sú kontraindikované v treťom trimestri. Ak príznaky prechladnutia či chrípky nie sú veľmi akútne, je určite lepšie siahnuť po prírodných ,,liekoch“, napr. po zázvore, cesnaku, lipe, materine dúške alebo homeopatikách. Vždy je treba dbať na odpočinok, piť dostatok tekutín, nakoľko dehydratácia je pre tehotnú ženu veľmi nebezpečná a dbať na prísun vitamínov – vitamín C max.500 mg denne. Ak sa objaví horúčka nad 38°C a problémy pretrvávajú viac ako tri dni, objaví sa pretrvávajúca bolesť hrdla, neváhajte navštíviť lekára. Ak vám diagnostikuje bakteriálnu infekciu, odporučí vám antibiotiká, ktoré neublížia vám ani bábätku.

vas blog jun 2

Črevné problémy

Hoci budúce mamičky zvyknú byť nanajvýš opatrné, črevné problémy sa nevyhýbajú ani im. Prvým a samozrejmým opatrením je nastavenie diétneho režimu s vylúčením mastných a ťažkých jedál. Na zmiernenie akútnych príznakov je možné z voľnopredajných prípravkov siahnuť po čiernom uhlí. Dôležité je tiež zabezpečiť dostatočný prísun tekutín, nakoľko pri hnačkách dochádza k stratám vody a elektrolytov. Na ich doplnenie odporúčame si pripraviť rehydratačný roztok z vody, lyžičky cukru a soli. Na obnovenie narušenej črevnej mikroflóry je vhodné zaradiť do liečby probiotiká. Ak sa objaví teplota a problémy pretrvávajú viac ako dva dni, treba navštíviť lekára, nakoľko môže ísť aj o virózu infekčného pôvodu.

ĎALŠIE ČLÁNKY ZO SÉRIALU PLÁNUJEME RODINU

Share this: